Vaikutelmia riippumatosta

Riippumatto yöpymisvälineenä on kiinnostanut minua jo parinkymmenen vuoden ajan, kun aikoinaan eräs ystäväni Ameriikoissa käydessään oli sellaiseen tutustunut ja toi mukanaan yhden kappaleen. Valitettavasti en tullut sitä koskaan kokeilleeksi. Kiinnostus jäi kuitenkin itämään siitä, että voisiko se olla toimiva retkeilyväline. En tietenkään  tarkoita tavallista mökkikäyttöön tarkoitettua riippumattoa, vaan nimenomaan retkikäyttöön tarkoitettuja hyttysverkolla ja sadekatoksella varustettua riippumattoa.

Tänä syksynä nettiä selaillessani huomioni kiinnittyi kanadalaisiin Hennessy hammocksin riippumattoihin, jotka vaikuttivat sopivilta retkeilyyn. Niihin on saatavissa myös ns. talvivarustus, joka takaa lämpimyyden myös kylmempään vuodenaikaan. Myös käyttäjäkommenteissa ne vaikuttivat minun kannaltani kiinnostavimmalta vaihtoehdolta.

Niinpä tilasin netistä Ultralite backpacker a-sym riippumaton varustettuna talvivarustuksella. Malli on nimensä mukaisesti kevyt, josta johtuen siihen sisältyy 90 kilon painorajoitus. Uskoin saavuttavani tuon painon muutaman viikon sisällä, joten ajattelin mallin riittävän minulle.

Firmalla on välivarasto Britanniassa, joten tilaus on mahdollinen ilman erillistä tullia ja alv:tä. Muutama päivä tilauksesta paketti tuotiin kotiini, jossa oli varsinainen riippumatto. Talvivarustus oli tulossa jälkitoimituksena Kanadasta. Muutama päivä tästä sainkin postilta sähköpostia, jossa tarjouduttiin hoitamaan paketin tullaus parinkymmenen euron hintaan. Kieltäydyin tästä ja pyysin lähettämään Turun tulliin, jossa hoitaisin tullauksen itse. Muutama päivä tästä oli tämä toinenkin paketti ovellani ilman, että siitä pitikään tullia maksaa.

Varsinainen riippumaton painoksi punnitsin 890g ja talvivarustus siihen päälle 570g. Lukemat ovat jonkin verran valmistajan ilmoittamia korkeampia (860g ja 480g). Kuitenkin yhteispaino 1460g on selvästi pienempi kuin tavallisilla teltta ja makuualusta -yhdistelmillä.

Isompi pakkauspussi käsittää riippumaton ja siihen kuuluvan sadesuojan. Riippumatto koostuu yhdestä yhtenäisestä narusta, jonka varassa varsinainen riippumatto roikkuu. Narun yli kulkee hyttysverkko. Sadekatos on suorakulmion muotoinen, joka kulmittain pingotetaan riippumaton päälle. Lisäksi paketissa on hihnat, joilla matto kiinnitetään puihin.

Pienemmässä pakkauspussissa oli talvivarustus. Se koostui hyttysverkon päälle tulevasta hengittävästä kankaasta, jonka tarkoitus oli ehkäistä tuulemista nukkujan naamaan. Riippumaton alle tulee toinen kangas jonka päälle tulee ohut vaahtomuovipatja. Lisäksi kankaiden väliin voi tarpeen tullen laittaa lisää vaatteita ym. tuomaan lisää eristystä.

Riippumaton pystytys ensimmäistä kertaa oli hieman hankalaa. Ohjeet olivat painettuna pakkauspussien kyljessä, mutta pystytystä olisi helpottanut runsaampi kuvien käyttö. Varsinkin talvivarustuksen mukana tulleista nippusiteistä ja koukuista olisi ollut kiva nähdä asennuskuva. Ensivaikutelma varsinkin talvivarustuksesta oli hieman virityksen oloinen, tuleva käyttö tulee vasta osoittamaan kuinka kestävä ja toimiva rakenne on. Pystytys helpottunee varmasti käytön ja kokemuksen myötä. Samoin pystystä helpottanee se, jos talvivarustuksen jättää paikalleen riippumaton päälle.

Käytössä riippumatto osoittautui ihan toimivaksi laitteeksi. Riippumattoon oli helppo tulla ja siitä poistua pohjassa olevan kulkuaukon kautta. Pikkutavaroille kuten silmälaseille ja otsalampulle oli pieni pussukka katossa roikkumassa. Talvivarustuksessa siinä oli lämmin nukkua, vaikka yöllä olikin pakkasta. Nukkuminen oli mahdollista myös kyljellään eikä vain selällään. Selkä ei ollut liikaa notkolla, vaan asento oli ihan hyvä nukkumiseen. Kävyt eivätkä oksat pääse painamaan selkää.

Kuitenkin asennon vaihtaminen on vaikeampaa kuin kovalla alustalla nukkuessa. Vaatteiden riisuminen matossa ollessa on hyvin hankalaa, joten riippumattoon kannattaa kiivetä valmiiksi pukeutuneena. Kuten valitettavan useissa muissakin retkeilyvälineissä pakkauspussit olivat turhan pieniä, joihin välineen ahtaminen ainakin kylmässä on turhan työlästä. Täytyneekin hankkia sille suurempi pakkauspussi, johon koko kokonaisuus olisi helppo kääriä sellaisenaan.

← Edellinen

Seuraava →

1 Kommentti

  1. Saanemme varmasti lisää kokemuksia tästä tulevilta
    talviretkiltä, toivottavasti. Mielenkiintoista,oikeasti.
    Ja minulla on kunnia olla blogilistan ensimmäinen tilaaja!

Vastaa