I. K. Inha Saksassa

Syyskuussa 1889 Inha matkusti Etelä-Baijeriin, Bad Grönenbachiin opiskelemaan valokuvausta W. Gronenburgin oppilaitoksessa. Tuona syksynä hän kuvasi koulunsa ympäristön maisemia sekä kappaleen matkan päässä koulusta virranneesta Iller-joesta. Perjantaina kävimme vierailulla Bad Grönenbachin linnalla, josta kaikki tavallaan alkoi.

Bad Grönenbahin linna 1889 ja 2011.

Kalustona Inhalla Euroopassa oli mukanaan 18*24 cm. levykokoa käyttävä kameransa varustettuna Steinheilin noin 260 millisellä maisemalinssillä, kolme kaksipuoleista kasettia, puolen sataa lasilevyä, jalusta ja huntu. Nuo kasetit antoivat Inhalle mahdollisuuden kuvata vain kuusi kuvaa päivässä, ilman mahdollisuutta vaihtaa filmejä kasetteihin.

Oberstdorfin kylä, kuvattuna läheltä Freiberger-järveä 1889 ja 2011.

Loka-marraskuun vaihteen tienoilla hän teki muutaman päivän retken Oberstdorfin seudulle, jossa hän kuvasi kaksi vähintään viiden kuvan kokonaisuutta. Toisen kuvankauniin Freiberger-järven ympäristössä ja toisen Trettachttal-laaksossa. Kumpikin kuvasarjoista on kuvattu melko lyhyen ajan sisällä ja Inhalle ei ole jäänyt paljoa aikaa kuviensa sommitteluun. Todennäköisimmin kummatkin sarjat on kuvattu yhden päivän aikana, mikä sopisikin hyvin yhteen sen tosiseikan kanssa, että kasetit rajasivat samana päivänä kuvattujen kuvien määrään kuuteen.

Kuvan kaunis Freiberger-järvi 1889 ja 2011.

Aiheina Inhalla olivat alueen muutamat alppijärvet, kosket ja putoukset, retkeilypolut sekä pari laajempaa näköalaa laaksoista. Inhalla on mahdollisesti ollut joku paikallinen tai koulun opettaja oppaana ohjaamassa parhaille kuvauspaikoille. Myös säät suosivat inhaa tällä matkalla, sillä sää on ollut syksyisen kaunis: pilvetön ja aurinkoinen.

Alppipuro Trettachttal-laaksossa 1899 ja 2011.

Näiden kuvien yhteinen nimittäjä on tietynlainen suoraviivaisuus niin sommittelussa kuin kuvauspaikan valinnassakin. Inha on kävellyt alueella ja ottanut kuvia hienoksi kokemissaan paikoissa. Hyvä maisema on toiminut kimmokkeena kuvalle, mutta sommitteluun ja kuvauspaikan valintaan hän ei ole osannut vielä kiinnittää paljoa huomiota.

Hölltobel 1889 ja 2011.

Oberstdorfin kuvia kuvasin kolmen päivän aikana. Ensimmäisiä sunnuntai-iltana ja viimeiset tiistai-iltapäivällä Freiberger-järvellä. Sää suosi minua. Vuorilla oli lunta vähemmän ja puissa enempi lehtiä kuin Inhan aikaan. Ehkä Inha oli ollut paikalla hieman minua myöhemmin syksyllä tai nyt syksy oli myöhässä siitä, mitä se Inhan siellä ollessa oli ollut. Kuitenkin ihan hirveän myöhään syksystä ei kuvat voi olla otetut, koska joissain kuvissa aurinko painui melko pian kuvan oton jälkeen vuorten taakse piiloon. Myöhemmin syksyllä samaan aikaan olisi ollut jo pimeää.

Lopuksi voin todeta maisemaan muuttuvan Saksassa siinä missä Suomessakin. Puuta ja pensaat lisääntyvät ja maiseman avoimuus häviää.

← Edellinen

Seuraava →

1 Kommentti

 1. Lothar Mallon

  Hienoa!
  Olen Inha-harrastaja ja juuri kirjoittamassa saksankielisen artikkelin hänestä.
  Tästä blogiartikkelista on erittäin suurta hyötyä ja iloa, kiitos Karrille!
  Ja tästä taitaa löytyö muutakin mielenkiintoista valokaukseen liittyvää…
  Terv.
  Lothar

Vastaa