Perinteiseen tapaan Jukolan viestin jälkeen lähdin Lappiin tyttäreni kanssa. Kahtena edellisenä vuonna olen vaeltanut esikoiseni kanssa, mutta nyt oli nuoremman tyttären vuoro. Alkukesä on usein itikatonta aikaa, mutta nyt lämmin alkukesä oli jo herättänyt itikat. Suuntasimmekin matkamme pohjoisemmaksi, Muotkatunturien avotunturialueelle toivoen, että välttäisimme pahimman itikkatilanteen.

Kaikesta huolimatta itikat olivat kuoriutuneet jo Muotkatuntureillakin, joten pyrimme reitinvalinnassamme hyödyntämään laajoja vesistöjä ja tunturipaljakkaa. Lähdimme liikkeelle Muotkanruoktusta, josta suuntasimme Peltojärven itärantaa pitkin Kuárvikozzâlle, tunturialueen korkeimmalle mäelle. Paluumatkan teimme ylänköalueen korkeimpia alueita seuraten Peltojärven toista rantaa takaisin Muotkanruoktuun. Itikoita emme päässeet täysin pakoon, mutta avotunturissa sekä järven rannalla oli suhteellisen siedettävää, kun taas tunturikoivikot olivat aika sietämättömiä paikkoja.

Peltoaivi ja Peltojärvi.

Peltojärvi.

Suojanperänvaara ja Peltojärvensuoja.

Peltojärvi ja Peltoaivi.

Peltojärvi, Littmuoruáivi ja myrskypilvet.

Peltojärven hiekkarantaa.

Edellinen talvi oli varmastikin ollut varsin ankara poroille, sillä poron raatoja ja ruokintapaikkoja tuli vastaan useita. Luontohavaintojen suhteen reissu noudatti tuttuja linjoja. ihmiseen pelottomasti suhtautuvat tunturikihut jäivät parhaiten mieleen. Peltojärvellä tutustuimme pariskuntaan, jolla oli itse tehty purjevene pysyvän leiripaikkansa rannassa. Pääsinkin sillä pienelle purjehdukselle Peltojärven aalloille.

Kuvaamisen suhteen kesäkuun loppupuoli ei varmastikaan ollut kaikkein otollisimpia aikoja. Aurinko paistoi yötä päivää, joten maisemakuvaajaa kiinnostavat aamun ja illan hetket jäivät kokematta. Muutama komea ukkonen toi kuitenkin upeita pilvitaivaita, joista paukkuarka koiramme tuskin kuitenkaan nautti.

Kuárvikozzâ.

Kuárvikozzân huippu.

Kuárvikozzân tunturialueen koillinen huippu.

Kuárvikozzâlta itään.

Piekanaäytsi.

Soarvegielas.

Soarvegielas.

Peltoaivi.

Tuáŋgânuáivi.

Tuáŋgânuáivi.

Tuáŋgânuáivi.