Pääsiäisenä oli neljä päivää lomaa ja mahdollisuus lähteä saaristoon melomaan. Sää mantereella oli lämmin ja merelle ei ollut luvattu kovia tuulia. Olli-Pekka toivoi suunnaksi Vänön ulkosaaristoa, missä viime kesänä joku ystävistämme oli nähnyt hylkeitä. Itse en niin uskonut heinäkuisen havainnon merkitsevän sitä, että juuri nyt tuolla olisi sen enempää hylkeitä kuin missään muuallakaan. Kelin salliessa kiinnostus ulkosaaristoon pääsemiseksi oli kuitenkin suuri, joten paikka sopi minullekin.

 

Kajakkimme avomeren laidalla, Fästörna, Vänö.

Reissuun lähdimme Kasnäsin rannasta. Vaikka rannassa olikin teepaitakeli niin merellä kuivapuku ja riittävästi lämmintä sen alla olivat tarpeen. Merivesi oli vielä hyvin kylmää, joten pienikin viima sai ilman tuntumaan varsin kylmältä. Kasnäsistä suuntasimme kohti Örön pohjoiskärkeä ja siitä lounaaseen selän yli Vänön ulkosaaristoon. Suunnittelemamme yöpymissaari olikin merikotkan jo varaama, joten jouduimme siirtymään sen lähisaareen yöksi. Vaikka merikotkakanta joidenkin luontoharrastajien mielestä onkin jo liiankin tiheä, emme raskineet kuitenkaan tahallamme jäädä sen pesintää häiritsemään.

Toinen päivä valkenikin sitten upeassa pilvipoutaisessa ja lähes rasvatyynessä kelissä, joten päätimme suunnata kajakit aivan uloimmille luodoille, joiden eteläpuolella ei sitten juuri maata olisi ennen Viroa. Yöksi kuitenkin luvattiin kovenevaa tuulta, joten illan suussa päätimme palata hieman suojaisimmelle vesille. Yövyimme Gärskärin autiotuvan pihapiirissä. Itse autiotupa oli jo hieman rapistunut, mutta kuitenkin hieno muisto kalastajamajojen ajoilta.

Kuun nousu  ja auringonlasku, Rögrund, Vänö.

Leväistä rantakalliota, Rögrund, Vänö.

Rasvatyyni meri, Rögrund, Vänö.

Matala lahti, Rögrund, Vänö.

Seuraavana päivänä keli olikin tuulisempi ja lähdimme palaamaan kohti Vänöä ja Kasnäsiä. Kävimme kuitenkin ensin Yxskärissä, jonka perinnemaisemia olen joskus kymmenkunta vuotta sitten ollut hoitamassa. Yxskäristä jatkoimme napakassa vastatuulessa kohti Vänötä. Vänön pääsaaren ohitimme pohjoisrannalta ja koska pohjoisranta vaikutti suojaisalta, päätimme jäädä sinne viimeiseksi yöksi. Rannalla oleskelu on niin paljon mukavampaa ilman viimaa kylmältä mereltä. Viimeiseksi päiväksi säätiedostus lupasi kovenevaa tuulta, mikä loppujen lopuksi jäi toteutumatta.

Kevät on luonnon kannalta upeaa aikaa melontaretkelle. Lintujen muutto oli käynnissä ja se on helppo havaita saaristossa. Ulkoluodot olivat täynnä punarintoja, joita hyppeli joka puskassa ja rannalla. Viimeisenä päivänä voimakas etelätuuli toi mukanaan isoja kurkiauroja matkalla pohjoiseen. Merikotkat ovat nykyään tietysti aivan arkipäivää ulkosaaristossa ja satuimmekin vahingossa niiden munapesälle. Vesilintuja ja kahlaajia oli runsaasti joka paikassa ja kaikilla oli jo soidin käynnissä. Erityisesti allit ja haahkat ovat upeita kevään airuita.

Matalan veden paljastamia luotoja, Östra Flasskär, Vänö.

Avomeren laidalla, Östra Flasskär, Vänö.

Maininki tekee aaltoja, Fästörna, Vänö.

Uloimmalla luodolla, Fästörna, Vänö.

Suojainen ulkoluotojen väli, Karten, Vänö.

Ulkoluodon sokkeloita, Karten, Vänö.

Auringonlasku, Gärskär, Vänö.

Autiotupa, Gärskär, Vänö.

Nisäkäshavainnoista mielenkiintoisin tietysti oli metsäkauris pienellä luodolla Örön pohjoispuolella. meidät havaittuaan lähti se uimaan kohti suurempaa saarta, jonka metsiin se piiloutui. Niin ja ne hylkeet. Mitään suuria hyljelaumoja ei ulkoluodoilla tullut vastaan, mutta toisen päivän iltana vastaan tuli yksinäinen harmaahylje. Meidät nähdessään se sukelsi noustakseen pintaan vähän lähempänä ja saatoimme nähdä sen kasvon piirteet, mikä täytti Olli-Pekan toiveet hylkeen näkemisestä. Vielä seuraavinakin iltoina saimme epävarmoja hyljehavaintoja.

Valokuvauksen kannalta tyyni sää ja komeat puolipilviset päivät tarjosivat parastaan ja uskallan sanoa reissun olevan parhaita, ellei parhain saariston valokuvausreissuni. Oman lisänsä maisemiin toi matalalla ollut vesi, joka laajalti oli paljastanut leväisiä rantoja, jotka kuivuessaan olivat kuivuneet kauniin valkoisiksi.

Pilvet vyöryvät lännestä, Vänön pohjoisranta.

Rantakallio, Vänön pohjoisranta.

Auringon viime säteet, Vänön pohjoisranta.

Pieni hiekkaranta, Vänön pohjoisranta.

Kuivunutta levää, Vänön pohjoisranta.