Syyslomalla oli aikaa lähteä muutamaksi päiväksi merelle. Pitkän ajan säätiedotus lupaili selkeätä ja vähätuulista säätä, mutta retken lähestyessä ennusteet muuttuivat tuulisemmaksi ja sadekuurojen sävyttämäksi. Siitä huolimatta päätin lähteä vesille, valitsin vain kohteekseni tuulensuojaiset vedet Kustavista.

Auringonlasku.

Sää oli sitä mitä lupailikin. Sadekuuropilvet risteilivät taivaalla ja välillä sain vettä päälleni, mutta suurimman osan ajasta satoi jossain muualla. Välillä aurinkokin pilkotti pilvien väistä ja taivas oli laajalti sininenkin. Valokuvaamisen kannalta säät olivat mitä parhaita. Rantakalliot olivat kuitenkin koko ajan märkiä ja niillä sai liikkua varovasti. Luoteistuuli oli navakka ja kylmä, joten leiriä pidin saaren eteläreunalla tuulen suojassa.

Ensi säteet osuvat pilviin.

Sateenkaari.

Viime säteet.

Iltamyöhä.

Retken pääpainona tällä kertaa oli valokuvaus ja melonta jäi siihen, että pääsin saareen ja saaresta pois. Parissa päivässä tuli leirisaari käytyä varsin tarkasti läpi.

Luontohavaintojen puolesta reissu oli aika tavanomainen syysreissu. Vesillä oli molempia joutsen lajeja, vaikkakin kyhmyjoutsenia enemmän. Pari merimetsoa lensi ohitseni. Isokoskeloita ja sinisorsia uiskenteli merellä. Nuori merikotka lensi kerran leiripaikkani yli. Saaressa liikuskeli kolmen valkohäntäkauriin lauma, jonka myöhemmin tapasin uimassa saaresta toiseen. Hylkeitä ei tällä kertaa näkynyt.

Kaikesta huolimatta reissun sykähdyttävin lintuhavainto oli valtava kymmenien yksilöiden tiaisparvi, josta tunnistin ainakin tali-, sini-, töyhtö-, hömötinttejä sekä puukiipijöitä ja hippiäisiä. Parvea oli hauska seurata sen hiljalleen lentäessä leiripaikkani ohi samalla ruokaillen lähellä olevissa männyissä. Etenkin hömötiaishavainnosta olin iloinen, olinhan edellisen kerran nähnyt sen juurikin samassa saaressa syysretkellä kaksi vuotta sitten.

Kyhmyjoutsenpariskunta.

Nuori kyhmyjoutsen.