Aamu toivoi pääsevänsä kesällä pyöräretkelle saaristoon. Alkuun suunnittelimme lähtevämme saariston rengastielle, mutta sitten tarkemmin asiaa selvitettyäni samalla polkemisen määrällä voisi kiertää Ahvenanmaan saariston, mikä vaikutti paljon mielenkiintoisemmalta. Ajankohdaksi valikoitui kesäkuu ennen juhannusta ja sesonkia, joten välttäisimme pahimmat ruuhkat lautoilla ja majoituksissa. Aikaa reissuun meillä oli tasan viikko.

Ukkopekan sillan ylitettyämme olimme saapuneet saaristoon.

Lähdimme liikkeelle kevyellä varustuksella sillä periaatteella, että luottokortilla voi korvata makuupussin, ˗alustan, teltan ja jopa lakanat, jolloin selviäisimme matkastamme mahdollisimman pienillä pyörälaukuilla. Majoituimme erilaisissa mökki ja B&B paikoissa. Korppoossa nukuimme puuteltassa. Ruokailut hoidimme pääsääntöisesti ruokapaikoissa ja majoituspaikoissa. Tarpeen vaatiessa ostimme pienet eväät mukaan majoitukseen illaksi ja aamuksi. Aamun pyörän etukori osoittautui käteväksi nopeille ostoksille.

Lounaalla Kökarissa.

Aamu oli ylioppilasrahoillaan sähköistänyt hyväkuntoisen kaupunkipyöränsä, ja minä lähdin liikkeelle vanhalla maastopyörälläni. Järjestely oli toimiva. Minä sain polkea ihan niin lujaa kuin huvitti ja Aamu sääteli sähköavustuksen määrää sen mukaan, mikä oma jaksaminen oli. Välillä hän ajoi pitkiäkin pätkiä ilman sähköä ja välillä sähköavustusta oli paljonkin käytössä. Majoituksissa pääsimme lataamaan akun, joten sähkön riittävyydestä ei ollut koskaan huolta.

Kustavi – Brändö lautalla.

Ensimmäinen ajatus reitistä oli lähteä kiertämään Saariston Rengastie läpi. Ison tien laidassa Nauvo –  Parainen – Turku -reitti ei tuntunut kivalta, joten päätimme oikaista pienen rengastien reittiä Seilin kautta Rymättylään ja siitä kotiin Raisioon. Kustavintien laidassa pyöräilyn taas minimoimme menemällä Rymättylän kautta Velkualle ja sieltä lautalla Taivassaloon.

Brändön lauttaranta.

Reittivaihtoehtoja punnitessani huomasin, että yhtä hyvin voisimme pyöräillä Ahvenanmaan kautta Brändö – Kumlinge – Kökar -reittiä. Tästä tulikin meidän suunnitelmamme. Reissunpäällä sitten ilmeni, että Kumlingen ja Långnäsin välinen lautta oli pois käytöstä rikkoontumisen takia. Sitten ei auttanut muuta kuin lähteä pääsaarta kiertämään. Se merkitsi 70 kilsaa lisää pyöräilyä ja Kökariin suunniteltu pysähdys supistui kahdesta yöstä yhteen ja jouduimme pikavauhtia etsimään itsellemme majoituksen Maarianhaminasta.

Pyöräretken reitti

Pyöräretkellä teimme vierailuja erilaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin matkan varrella. Kävimme Jeremiaksen luolilla Kustavissa. Åvan kylällä saimme testata matkailijoille suunniteltua visailua, joka kiersi kylän ja palkinnoksi visailun suorittamisesta saimme maistiaisia paikallisista tuotteista. Brändössä kiersimme paikallisen luontopolun Jåsholmin saarella. Ennen lautan lähtöä kävimme vielä pyöräilemässä Torsholman kylillä.

Luontopolku Brändössä.

Rantametsää Kumlingessa.

Bomarsundin raunioita.

Kastelholman linnan lampaat.

Kumlingessa kävimme katsomassa kirkkoa ja luontopolkua. Ahvenanmaan pääsaarella tutustuimme Vårdön kirkkoon sekä Bomarsundin ja Kastelholman linnoituksiin. Kökarissa kävimme katsomassa kotiseutumuseon valtavia kokoelmia ja samalla pitämässä sadetta, minkä tauottua vierailimme läheisellä lintulavalla. Ennen lautan lähdimme kiertämään pitkää luontopolkua, missä tuli kiire ja loppumatkan jouduimme vain kävelemään vauhdilla läpi. Paluumatkalla poikkesimme vielä Seilissä syömässä ja katselemassa paikkoja.

Kökarin kulttuurimaisemaa.

Tentsilemajoitus Korppoossa.

Ahvenanmaan oli vallannut kummallinen villitys kasata kiviä torneiksi, mikä sai mielen vähän surulliseksi. Niitä oli kaikilla ihmisten suosimilla paikoilla: rannoilla, tienvarsilla ja poluilla. Kökarin luontopolulle oli jouduttu tekemään jopa kyltti, jossa muistutettiin niiden olevan kiellettyjä, jotta paikan runsaat muinaismuistot eivät tuhoutuisi.

Kökarissa oli kivien kasaaminen kielletty.

Valokuvaamisen kannalta alkukesä on hieman hankalaa aikaa. Paras valaistus olisi sydänyöllä. Niinpä valokuvattua tuli eniten lintuja, joita saattoi nähdä päiväsaikaankin. Siinä Aamu onnistui paremmin ulottuvamman kameransa kanssa, mutta sain minäkin jotain kuvatuksi.

Merihanhiperhe.

Lapintiira.

Harmaahaikara.

Harmaahaikara.

Kumlingen venesataman mustakurkku-uikkuja.

Naakkoja Maarianhaminassa.

Naakkoja Maarianhaminassa.

Naakkoja Maarianhaminassa.

Ahvenanmaa ja Turun saaristo ovat kyllä maineensa veroinen pyöräilykohde. Lauttamatkat toivat mukavaa vaihtelua pyöräilyn lomaan. Matkan varrelta löytyy runsaasti tutustumiskohteita ja harvoin tarvitsee tuntia pidempään pyöräillä kohteesta toiseen. Sesonki vaan tuntuu olevan kovin lyhyt. Nytkin viikko ennen juhannusta monet palvelut olivat vasta avaamassa oviaan, mikä meille toisaalta oli hyvä. Missään ei vielä ollut tungosta.