Toukokuun alussa eräopasopiskelijoilla oli ohjelmassa luonnontuntemuksen retki. Kohteena olivat yhteysalus m/s Utön reitin saaret: Aspö, Nötö ja Jurmo. Aspössä poikkesimme päiväseltään, mutta Nötössä ja Jurmossa olimme kaksi yötä.

Harmillisesti m/s Utö oli nyt kuitenkin telakalla ja liikennettä hoiti paljon pienempi ja hieman ahtaaksi käynyt m/s Kökar. M/s Kökarissa ei ollut myöskään vastaavia ravintolapalveluksia, joten jouduimme luopumaan suunnitelmista syödä lounaita tai päivällisiä laivassa.

Retken päätavoite oli lintujen tarkkailu kaikilla vierailuilla saarilla. Jokaisena päivänä oli myös yhdellä opiskelijalla vuorollaan noin tunnin mittainen ohjaustuokio, mikä saattoi olla hajautettu useaan lyhyempään ohjaustuokioon linturetken yhteydessä ellei se ollut yksi yhtenäinen tuokio tietyssä paikassa.

Lintujen tarkkailua Aspössä.

Ohjaustuokio Aspössä.

Lintujen tarkkailua Aspössä.

Aspön kirkko.

Aspössä meillä oli reilu nelisen tuntia aikaa kiertää saarta ja katsella lintuja. Kiersimme saaren luontopolun ja kävimme lopuksi vierailulla kirkossa. Ohjausvuorossa ollut opiskelija kertoi saaren historiasta ja luonnosta. Laivan paluumatkalla Nauvoon siirryimme yöksi Nötöseen.

Nötössä molempien päivien aamupäivät ennen lounasta oli varattu lintujen tarkkailuun ja vesiötököiden tutkimiseen pienemmissä ryhmissä. Linturetkellä pyörimme kylän ympäristössä sekä saaren eteläosan metsissä ja rannoilla. Vesiötököitä taas haavittiin ja kerättiin leiripaikan rannasta, jonka jälkeen niitä tarkasteltiin lupeilla ja määritettiin mahdollisuuksien mukaan.

Nötön hautausmaa.

Nötön kirkko.

Muinaishauta Nötössä.

Nötön soiva kivi.

Ensimmäisenä iltapäivänä kävimme tutustumassa paikallisen kauppiaan opastamana Nötön kirkkoon ja kylään. Teimme retken saaren pohjoisosiin, missä päivän ohjaustuokion pitäjä esitteli muinaishautoja ja soivaa kiveä. Toisena päivänä taas tutustuimme muutamaan Nötölle ominaiseen luontotyyppiin ja niiden kasvillisuuteen.

Toisena iltana oli leikkimielinen retkiruuan valmistuskisa: kokkisota. Kilpailu käytiin ruokaryhmien välillä. Kisassa tehtävänä oli valmistaa innovatiivinen ja maukas retkiruoka. ’Salainen’ ainesosa oli bataatti eli ruokalajin oli jossain muodossa pidettävä sisällään bataattia. Koska kyseessä oli retkiruokakisa, arvioitiin myös ruuan soveltuvuus vaellusruuaksi eli ruuan tuli olla myös helposti valmistettavissa keittimellä ja kevyttä kantaa. Opettajat toimivat kisassa tuomareina.

Kokkisota, bataattikeitto.

Kokkisota, moniosainen bataattiruoka tulossa.

Kokkisota, bataattipihvit.

Nötössä pyydystimme molempina öinä elävänä pyytävillä loukuilla pikkunisäkkäitä. Syöteiksi olin varannut omenaa ja jyviä. Ensimmäisenä yönä emme saaneet mitään, mutta toisena yönä saimme kaksi metsämyyrää. Metsämyyrät pääsivät takaisin vapauteen sen jälkeen, kun olimme tarkastelleet niitä.

Metsämyyrä pyydystetty elävänä.

Syntymäpäiväkakku kermavaahdolla.

Ohjaustuokio.

Nötöstä Jurmoon siirryimme myöhään illalla. Sen illan ohjelmaan ei muuta mahtunut, kuin leirin pystytys ja iltapalan valmistus. Seuraavana päivänä olikin vuorossa pitkä kävelyretki Jurmon ympäri. Leiripaikalta kylille ja kirkolle. Siitä harjannetta pitkin Jurmon männyn seutuville ja itäiselle hiekkarannalle, mistä palasimme etelärantaa pitkin takaisin leiriin.

Matkalla näimme lintujen rengastajan kokemassa verkkojaan ja näimme, miten hän rengasti tiltaltin. Ystävällisesti hän esitteli saaren rengastustoimintaa.

Lintujen tarkkailua Jurmossa.

Tiltaltti rengastajan kädessä.

Jurmon kirkko.

Lintujen tarkkailua Jurmossa.

Jurmon munkkirinkilät.

Lintujen tarkkailua Jurmossa.

Jäniksiä näkyi saaristossa enemmän, kuin olen koskaan nähnyt. Yksi niistä oli niin peloton, että sain sitä kuvatuksi varsin läheltä, vaikka meitä oli kymmenen hengen ryhmä siinä ympärillä. Illalla jäi vähän aikaa kaivaa lintukuvausobjektiivikin esiin. Leiripaikan ympäristössä kuvasin tiiroja, joita siinä yllättäen oli molempaa lajia niin kala- kuin lapintiirojakin.

Metsäjänis.

Metsäjänis.

Metsäjänis.

Kalatiirat.

Kalatiira.

Kalatiira.

Kalatiirat.

Kalatiira.

Kalatiira.

Lapintiira.

Hienoin lintuhavainto oli pikkutiirapari, joka oli minulle elis. Jurmo on näin muuttoaikaan jännä lintupaikka, kun siellä voi nähdä lähes mitä vaan missä vaan. Tiltaltit rantaniityllä ja piekana lekuttelemassa saaren yllä olisivat jotenkin hieman omituisia havaintoja tuohon ympäristöön pesimäaikaan.

Retkellä nähtyjä lintuja ja muita eläimiä aakkosjärjestyksessä:
Haahka
Haarapääsky
Hiirihaukka
Isokoskelo
Kalalokki
Kalatiira
Kiuru
Kivitasku
Korppi
Kottarainen
Kuovi
Kurki
Kyhmyjoutsen
Käpylintu
Käpytikka
Lapasorsa
Lapintiira
Laulurastas
Lehtokurppa
Leppälintu
Merihanhi
Meriharakka
Merikotka
Merimetso
Mustakurkku-Uikku
Mustapääkerttu
Mustarastas
Naurulokki
Peippo
Pensastasku
Piekana
Pikkutiira
Pilkkasiipi
Punajalkaviklo
Punarinta
Ristisorsa
Räkättirastas
Räyskäspääsky
Sepelkyyhky
Sinisorsa
Talitiainen
Tavi
Teeri
Tiltaltti
Tukkakoskelo
Tukkasotka
Tylli
Töyhtötiainen
Valkoposkihanhi
Varis
Varpushaukka
Västäräkki
Kyy
Metsäjänis
Metsäkauris
Metsämyyrä
Ritarilude

 

Jurmon eteläranta on kova keräämään kaikkea kelluvaa jätettä itseensä. Keräsimme niitä pieniin kasoihin ja toimme mukanamme laivarannan jätepisteelle sen, mitä saimme käsissämme kulkemaan.

Kerättyjä roskia Jurmon etelärannalta.

Ohjaustuokio.

Ensiapuharjoitus, kyynpurema.

Ryhmäkuva laivasta.

Viimeisen aamun ohjelmassa ennen laivan lähtöä oli vielä yksi ohjaustuokio, missä tutustuimme mm. metsähallituksen näyttelyyn Jurmon luonnosta ja historiasta. Ensiapuharjoituksen aiheena oli eläinten puremat ja pistot sekä päänalueen vammat. Ja tietysti tarkkailimme satamasta käsin lintuja viimeiseen saakka.