Pitkänäperjantaina pääsin ensimmäiselle kunnon luisteluretkelle Säkylän Pyhäjärvelle. Muutamana yönä oli ollut pakkasta yli kymmenen astetta ja järven eteläpäähän oli vahvistunut luistelulle tarpeeksi vahva jää, vaikka Turun Sanomien perusteella muuta lupailtiinkin. Retkellämme oli kaksi Suomen Retkiluistelijoiden opasta: Maarit ja Mika.

Retken lähtöpisteenä oli Valasranta, jonka edustalla oli reilut kymmenkunta senttiä jäätä. Jään pinnalla oli ohuelti lunta. Aurinko oli sulattanut jään pinnan melko epätasaiseksi, mikä aiheutti näin ekakertalaisessa pientä epävarmuuden tunnetta tasapainossa.

Luistelemaan lähdimme järven länsirantaa pohjoiseen. Heikohko vastatuuli ja jään epätasaisuus tuntui vievän voiman luistelusta ja liu’usta. Jotenkin tuntui siltä kuin koko luistelutekniikka olisi unohtunut ja olisin luistellut aivan liian voimia kuluttavalla tekniikalla.

Matka järven itärantaa sujui kuitenkin hyvin ja matkan pysäyttivät vain muutamat helpon tuntuiset railon ylitykset. Noin kahden tunnin luistelun jälkeen pysähdyimme järven puolenvälin paikkeilla olevaan niemen kärkeen pitämään evästaukoa. Matkaa oli taittunut noin 15 kilometriä. Osan evästauosta käytin edustan jäiden kuvaamiseen.

Evästauon jälkeen suurin osa ryhmästä jatkoi vielä luistelua, mutta minä ja pari muuta lähdimme palaamaan autolle. Nyt tuuli oli myötäinen ja meno myös sen mukainen. Melko kevyelläkin luistelulla tuntui kuin olisi lentänyt jäällä. Jään epätasaisuudetkaan ei nyt nopeammassa vauhdissa tuntuneet hidastavan matkan tekoa. Niinpä olimme takaisin autolla jo tunnin luistelun jälkeen.

Paluu matkalla railojen ympäristöt olivat kastuneet jäälle nousseesta vedestä. Vaikeuksia niiden ylityksessä ei kuitenkaan olleet, koska niiden kohdalla jäät olivat painuneet toisiaan vatsaan eikä erkaantuneet toisistaan. Aivan lopussa kaaduin komeasti kyljelleni, kun en saanut luistimellani röpeliöisessä jäässä haettua kunnon tasapainoa.

Retki tuntui kaiken kaikkiaan kivalta. Luistelu oli nopea ja melko kevyt tapa liikkua talvisilla jäillä. Vaikka Raisiossa olikin tuntunut luistelukauden olevan jo ohi, niin oli Pyhäjärvellä olosuhteet mitä parhaimmat.