Kävimme opiskelijoiden kanssa Aspön saarella tiistaina 15.4.2008. Saari tarjoaa oivan päiväretkikohteen tiistaisin, koska merenkulkulaitoksen yhteysalus kulkee tällöin saareen edestakaisin. Sää yhteysalus satamassa oli sumuinen ja tyyni. Matkalla saareen näimme harmaahylkeen kellittelevän luodolla.

Osa saaresta kuuluu saaristomeren kansallispuistoon ja siellä on luontopolku, joka kiertelee saaren eteläosassa. Luontopolun pituus on sopiva siten, että sen hyvin ehtii kiertää luontoa katsellen ja ihastellen siinä noin viiden tunnin ajassa, joka jää saarella oloon.

Retken ajankohta osui mainiosti keskelle lintujen kevätmuuttoa. Saarta ympäröivät suuret haahka- ja alliparvet. Punarintoja ja muita pikkulintuja oli saarella suuria määriä. Hanhet laidunsivat niityllä. Luontopolun varrella on kaunis merenlahti, jonka rantakiviin oli kuivunut levää, meriveden pinnan ollessa alhaalla.

Varsinainen kylä on saaren suojaisassa poukamassa, johon yhteysaluskin tulee. Kylän näkyvimmällä paikalla on kirkko.

Kirkko on kaunis sisältä ja pitää sisällään kauneimmat ikkunanäkymät, mitä ikinä olen missään kirkossa nähnyt. Joka ikkunasta avautuu kaunis saaristonäkymä.