Nyt syksyn mittaan olen kotonani valmistellut kaikkia lasikuituisia pikkuosia kanoottiani varten. Kanoottiini tulee mastoja varten kaksi mastonjalkaa. Mastonjalan virkaa toimittaa n. 55 milliä sisähalkaisijaltaan oleva lasikuituputki. Välilaipioita tulee kolme, joista kaksi on yhdistetty mastonjalan kanssa. Lisäksi köli tarvitsee paikakseen kölilaatikon. Samalla saisin harjoitusta lasikuidun käsittelyssä ennen haastavampia töitä.

Ensiksi aloitin päällystämällä riittävän kokoisen palan sentin paksuista Airix-levyä molemmin puolin 300-grammaisella lasikuitumatolla. Tästä palasta leikkasin irti kölilaatikon reunat ja välilaipioiden palaset. Lisäksi tein puolen sentin paksuisesta levystä (keltainen) palaset kölilaatikon päihin pitämään puoliskot sopivasti erillään toisistaan. Näin ollen kölilaatikkoon tulee piirustusten mukainen noin kuuden millin rako köliä varten.

Nämä palaset päälystin yhdellä lasikuitumaton kappaleella, jonka pingotin muotoonsa niin, että se päälysti molemmat puolet ja kölilaatikon sisään jäävän reunan yhdellä kerralla. Lasikuitumaton saaminen pysymään niin tiukalla mutkalla ei ollut helppoa ja onnistuinkin vasta toisella yrittämällä käyttämällä apuna muottia, painoa ja teippejä maton pitämiseksi paikallaan ja muodossaan.

Sisähalkaisijaltaan sopivan paksuista lasikuituputkea en löytänyt mistään myytävänä, joten sellainen oli valmistettava itse. Surffilaudan maston sisähalkaisija on 48,5 milliä ja seinämä mastosta riippuen pari, kolme milliä, joten 55 milliä pitäisi olla sopiva melko paksullekin mastolle. Aikani etsiskelin netistä ja rautakaupasta muotiksi sopivaa putkea, kunnes keksisin katsoa selkäni taakse. Seinän vieressä oli juuri oikean kokoinen pahviputki, jonkin julisteen kääreenä joskus ollut.

Päälystin putken tuorekelmulla, jonka liimasin paikalleen spray-liimalla, jotta lasikuitu ei olisi liimautunut pahviputkeen. Tämän jälkeen tein telineen vessan seinien väliin, jossa lasikuitukangas olisi helppo kiertää putken ympärille. Kolmesatasta lasikuitumattoa kiersin noin kolme kierrosta putken ympärille samalla kyllästäen sen epoksilla. Epoksin kuivuttua uitin pahviputkea vedessä, jonka jälkeen se oli helppo tuorekelmuineen kaapia putken sisältä pois.

Putket katkaisin sen mittaisiksi, että niistä noin viisi senttiä tulisi kanootin kannen yli ja samassa muotoilin niiden pohjan kanootin pohjan muotoiseksi. Laskin excelillä kanootin pohjan muodon perusteella sen minkälainen ympärysviiva mastonjalan alareunassa tulee olla, tulostin sen ja liimasin sen putken ympärille, jonka jälkeen vain työstin muodon putken pohjaan.  Laitoin suoran levyn maston jalan pohjaan, mihin masto tukeutuu ja täytin lopun tyhjän tilan airix-levyn palasilla, jotka lopuksi hioin mastonjalan muotoon.

Tämän jälkeen liimasin laipion puoliskot mastonjalkaan kiinni. Finfoam-levyn palaset olivat juuri sopivan kokoisia korokkeita, jotta laipion puoliskot sai liimatuksi keskelle putkea. Painoina käytin kaikkea käteen ensimmäiseksi osuneita esineitä. Teippiä käytin taas kerran puristamaan kappaleita paikoilleen.

Vahvistin liimaussauman ensin reilulla kerroksella epoksikittiä, jonka hioin sileäksi ja peitin lopuksi vahvistavalla lasikuitukankaan palalla. Olin valmistutunut käyttämään hiekkaa puristamaan lasikuitumatto tiukasti muotoonsa, mutta tällä kertaa se pysyikin ihan omalla painollaan paikalla.

Kölilaatikon puoliskot liimasin kerrallaan välikappaleineen paikalleen. Kohdistuksessa olin tarkkana, koska mitkään korjaukset kölilaatikon sisään eivät sen jälkeen olisi mahdollisia. Laitoin tiiliskivet puristamaan saumat tiukaksi ja varmistin vielä, että saumat eivät ole liikkuneet.

Tämän jälkeen peitin kölilaatikon päät palalla lasikuitumattoa, jonka taivuttaminen muotoonsa oli taas varsin hankalaa. Toisen pään puristin laatoitettua seinää vasten, mutta se ei ollut tarpeeksi tasainen, joten jouduin paikkaamaan saumaa vielä myöhemmin. Toisen pään tein pingottamalla lasikuitukankaan tiukaksi teipillä. Käytin lasikuitukankaan reunassa jätesäkistä leikattua muovia estämässä mattoa liimautumasta alustaansa teippien kohdalta. Epoksin kuivuttua osittain leikkasin ylimääräisen lasikuitumaton pois muovin reunaa pitkin ja poistin ylimääräisen maton, muovin ja teipit. Näin tehden päällystys onnistui paremmin.