Oppilaani kiinnostuivat tutkimaan erilaisia retkikeittimiä netissä. Erityisen mielenkiintoisilta vaikuttivat keittimet, joissa polttoaineena käytetään luonnon materiaaleja. Etenkin irlantilaisten kalastajien ja rekkamiesten suosima malli, jossa vesi lämpenee tulipesän ympärillä, vaikutti mielenkiintoiselta jo siitäkin syystä, että malli on perinteinen ja siten jo käytössä tehokkaaksi muovautunut. Valmistajia kyseisille keittimille on useampia, joista yhtenä parhaimmalta vaikutti Kelly Kettle. Lopulta päätin tutustua keittimeen tarkemmin.

Tilasin keittimeni suoraan valmistajaltaan Irlannista, koska näin EU-aikakaudella se ei ole yhtään sen konstikkaampaa ja kalliimpaa kuin kotimaastakaan. Silti en voi muuta kuin hämmästellä irlantilaisten tehokkuutta. Tein tilauksen perjantaina, seuraavana maanantaina sähköpostissani oli tilausvahvistus ja tiistaina kotiin tullessani keitin oli jo postilaatikossani. Moiseen nopeuteen ei juuri suomalaisetkaan postimyyntiyritykset pystyneet.

Keitintä valmistetaan kolmea eri kokoa: 570 ml (1 pint), 1000 ml (1,75 pint), 1420 ml (2,5 pint). Koska useimmiten retkeilen yksin tai kaksin lasteni kanssa, niin päätin ostaa pienintä kokoa. Keitin täydessä paketissaan käsittää vesipannun ja alusen, johon tuli tehdään, sekä grilliritilät, kattilan, ottimet ja kattilanpidikkeet. Jos keitintä käyttää pelkästään veden keittämiseen, tarvitsee vain alusen ja vesipannun. Eri osaset painavat seuraavasti:

Vesipannu 394 g
Alunen 101 g
Kattila 71 g
Ottimet 27 g
Kattilanpidikkeet 77 g
Grilliritilät 54 g
Säilytyspussi 26 g

Kokonaisuudelle tulee siis painoa kaikilla osilla 753 g ja minimissään 523 g.

Vedenkeitossa keitin on omimmillaan. Kaksi kuppia teetä lämpenee helposti Gigantin ilmaisjakelulehdellä tai puolikkaalla Kotipizza-laatikkoa. Luonnonmateriaaleilla tulen tekeminen vaatii hieman enemmän askartelua. Poltettava tulee pilkkoa pieneksi, jotta sen saa mahtumaan melko pieneen tulipesään.

Keittimen voi sytyttää vesikattila päällä alusessa olevien reikien kautta tai sitten yläkautta ennen kuin vesikattilan on laittanut sen päälle. Koska poltettavan tulee olla melko pientä, palaa se nopeasti loppuun. Näin ollen joutuu keittimeen lisäämään poltettavaa materiaalia yläkautta tasaisesti keittämisen ajan.

Jos keitin pääsee sammumaan, on sen uudelleen sytyttäminen hieman konstikasta. Itse en ole ainakaan saanut keittimeen sellaista hiillosta, joka sytyttäisi uuden materiaalin palamaan ilman uutta tulitikkua. Lämpimässä keittimessä on kuitenkin sellainen veto, että se sammuttaa sinne laitetun tulitikun saman tien. Näin ollen sytykkeet on täytynyt laittaa aivan ilmareiän viereen, jolloin ne on voinut sytyttää keittimen ulkopuolelta käsin.

Valitettavasti en ole päässyt vielä testaamaan grilliritilöiden tai kattilan käyttökelpoisuutta. En keittimelläni ole saanut aikaan kuitenkaan hiillosta, jolla grillaus olisi ollut mahdollista, mutta ehkä senkin vielä näen kun kokemukset keittimestä karttuvat. Kattila epäilemättä toimii, mutta polttoaineen lisääminen varmasti vaikeutuu, jos yläreiän päälle tulee kattila.

Kaiken kaikkiaan keitin on varsin mielenkiintoinen kokonaisuus. Se painaa kutakuinkin saman verran, kuin vastaava kaasukeitin varustettuna noin viideksi päiväksi riittävällä säiliöllä. Koska polttoaine tulee luonnosta, ei sitä tarvitse kantaa mukana, joten tätä pidemmillä retkillä keitin epäilemättä on kevyin ratkaisu.

Keitin on tehokas, jos poltettavan materiaalin keruuta ei lasketa mukaan. Vesi kiehuu melko nopeasti keittimen sytyttämisen jälkeen. Keittimen käyttö vaatii huomattavasti enemmän askartelua kuin kaasukeittimen käyttö, mutta eikö sellaisesta pikku puuhastelusta leiripaikalla ole vain iloa. Epäilemättä kokemuksen karttuessa, poltettava materiaali löytyy muutamassa minuutissa.

Keitin ei ollut mielestäni kallis. Hinta Irlannista postitettuna oli selvästi halvempi kuin kaasukeittimeni hinta muutama vuosi sitten. Lisäksi kannattaa muistaa, että polttoainekuluja ei keittimen käytöstä muodostu eikä kaappi täyty puoleksi käytetyistä kaasupulloista. Uskon keittimen korvaavan jatkossa muut keittimeni monilla retkillä. Tosin voi olla, että ritilät ja kattila jäävät kotiin, ellen vakuutu niiden käyttökelpoisuudesta.