Virtuaalimatkailua Italiaan I. K. Inhan seurassa

I. K. Inha (tai oikeammin Nyström) opiskeli keväällä 1890 Itävallassa. Pääsiäisenä hänellä oli aikaa kaksi viikkoa lomaa, jonka hän käytti loma- ja valokuvausmatkaan Italiassa. Tällä matkalla hän kävi Gardajärvellä ja Ligurian rannikolla. Liguariassa hän kulki pääsääntöisesti jalkaisin Genovasta Rapalloon.

Vähän Nervistä eteenpäin

Nyt Google on avannut oman street view –palvelunsa, joka mahdollistaa virtuaalimatkailun ympäri maapalloa. Suomessa se avattiin tiistaina. Pakollisten oman kodin ja työpaikan tsekkausten jälkeen päätin lähteä tuonne Inhan Italian matkan reitille. Gardajärven ympäristöstä ei ollut vielä ollut kuvia, mutta tuo Liguarian matkareitti löytyi Googlesta kuvattuna.

Sori

Googlen kameran tähtäyspiste on huomattavasti Inhan käyttämää jalustaa korkeammalla. Kuvausauto on myös ajanut omalla kaistallaan, kun taas Inha on pystyttänyt kameransa vapaammin koko tien leveydeltä, joten aivan tarkasti ei Inhan tähtäyspisteitä ole pystynyt toistamaan, mutta kuitenkin varsin läheltä kuitenkin.

Via Aurelia Reccosta eteenpäin

Inhan kulkema tie on hämmästyttävän hyvin vielä paikallaan. Tien linjauksissa ei ole juurikaan löydettävissä eroja nykyaikaan. Toki tietä on ollut pakko leventää vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

San Lorenzo della Costa

Rakennuskanta on muuttunut hyvin vahvasti. Rapallosta ja Sorista en juurikaan löytänyt samoja rakennuksia, kuin mitä vanhassa kuvassa. Sata kaksikymmentä vuotta sitten rakennuskanta on ollut paljon matalampaa kuin nykyisin. Rapallossa asutus on levinnyt pitkälle rantaseudun kukkuloille, jotka Inhan kuvissa näyttävät lähes asumattomilta. Myös sillat ja ’viaductit’ ovat rakennetut uudestaan.

Rapallo

 

Syrjemmässä on enemmän rakennuksia säilynyt. Tienvarren kirkon kellotapulia tosin on korotettu, mutta muuten rakennus ja sitä lähinnä olevat rakennukset näyttävät melko muuttumattomilta.

Rapallon ranta

Muutos rakennuskannassa tuntuu suuremmalta kuin mitä Suomessa on havaittavissa, mikä ainakin osin johtunee turismin aiheuttamasta valtavasta ihmismäärän kasvusta tuolla alueella. Osansa on varmaan myös sillä, että rakennuskelpoista maata vuorten ja veden välissä ei liene liikaa. Kylät ovat aikanaan olleet hyvin pieniä ja kokeneet valtavan rakenne muutoksen.

← Edellinen

Seuraava →

4 Kommenttia

 1. Kelu2

  Ihailtavaa toi sun sinnikkyys löytää alkuperäisiä kuvauspaikkoja, ja hämmästyttävää nähdä kuinka samanlaisina kuvatpaikat ovat sailyneet kehityksestä huolimatta.

  Tseppiä!!!

 2. Jussi Laine

  Tämä Inha/Google-rinnastus/aikamatka on kyllä hieno ja kiehtova! Kunnioitus Inhaa kohtaan saa taas uuden ulottuvuuden.

  Kiitos

 3. Hieno idea – jollain lailla kiehtovuutta yhä lisää se, että uudet kuvat ovat googlemapsista

 4. Vahur Puik

  Very nice! Streetview and Flickr Commons have enabled a lot of then and now discoveries: http://www.paulhagon.com/thenandnow/

Vastaa