Italiassa tuli retkeiltyä vähän Inhankin reiteillä, joten tuli otettua muutama kuvaparikin. Matkallaan välimeren rannikolle pääsiäisenä 1890 Inha käveli Genovasta Rapalloon vanhaa Rooman valtakunnan aikuista Via Aureliaa pitkin. Toki tie vieläkin oli käytössä. Koska minun matkani tapahtui niinikään pääsisäislomalla 2010, tulee kuvien väliseksi aikaeroksi melkoisella tarkkudella 120 vuotta. Laitan tähän esille kolme kaikenkaikkiaan kymmenestä kuvaamastani kuvaparista.

Ensimmäisenä pysähdyin kuvaamaan tienvarsinäkymää läheltä Nervin kylää, joka tänä päivänä oli aivan Genovan esikaupunkialueen tuntumassa. Kuvassa vasemmalla nousee Apenniinien vuoristo ja oikeassa reunassa näkyy portofinon niemi. Rinteessä tien alapuolella kulkee junarata hetkellisesti esillä tunnelista. Inhan ajan jälkeen rata on tosin muuttunut kaksiraiteiseksi.

Toinen kuvapari oli varsin mielenkiintoinen. Inhan muistiinpanoissa kuvanottopaikaksi oli merkitty Sori, mutta todellisuudessa kuva olikin otettu jo sitä edeltävässä Bogliasgon kylästä. Kumassakin kylässä oli kartan perusteella kuvanottoon sopiva paikka. Bogliasgosta tosin puuttui kuvassa näkyvä jokiuoma. Paikanpäällä syykin selvisi: Joki oli katettu asfaltilla tieksi ja parkkipaikaksi. Kuvan todellinen kuvauspaikka on helppo tunnistaa kuvassa näkyvistä vanhoista silloista. Vaikka Sorissakin on vastaavat sillat ovat ne mittasuhteiltaan ja muodoiltaan ihan erilaiset.

Kolmas kuvapari on Via Aureliaan varresta aivan Camoglin kylän yläpuolelta. Kuvan keskellä kaukaisuudessa näkyy Genovan kaupunki.