Riippumattoni alkuperäinen vaahtomuovinen alushuopa alkoi tulla tiensä päähän noin viidentoista vuoden palveluksen jälkeen. Joku oli aikanaan siitä jo astunut läpi, mutta se ei sen käyttöarvoa juurikaan heikentänyt. Mutta nyt se alkoi rapistua muualtakin ja haurastua käsiin. Tilasin Hennesyltäkin uuden, mutta se ei juuri ollut sen parempi vaan repesi heti uutena pakattaessa pakkauspussiinsa.

Valmis aluspeite paikallaan.

Olen jo kauan säästänyt ensimmäistä höyhenpussiani jonkin rakenteluprojektin raaka-aineeksi. Aikanaan muistikuvissani se olisi ostettu untuvapussina, mutta nyt avattaessa se ei kyllä ollut ainakaan kovin laadukkaalla untuvalla täytetty, ehkä enempi höyhenillä. Mutta nyt tuo yli 40 vuotta vanha makuupussi saisi uuden elämän riippumaton alushuopana. Makuupussina en sitä ollut enää vuosikymmeniin käyttänyt.

Olen auttavasti opetellut käyttämään vanhan äitini ompelukonetta, kun hän ei enää itse ole kykenevä minua siinä auttamaan. Saatoin siis toteuttaa työn yksin ja samalla harjoitella koneen käyttöä. Kiitokset vaan eräälle entiselle opiskelijalleni, joka ystävällisesti opetti minut ompelemaan sillä.

Muodon piirtäminen vanhan rikkinäisen pohjalta.

Ensimmäinen vaihe oli tietysti hahmotella peiton muoto makuupussiin. Sitä varten avasin makupussin mahdollisimman leveälti auki ja levitin alkuperäisen aluspeiton sen päälle. Siihen sitten tussilla piirsin peiton muodon samalla hieman suurentaen sitä. Samalla merkkasin myös kohdat, joihin tarvitsin nauhalenkit kuminauhoja varten.

Ompelu piirrosta pitkin.

Seuraavaksi ompelin viivaa pitkin kaksi kierrosta ihan vaan tavallista suoraa pistoa, jotta sen jälkeen voisin leikata ompeleen vierestä ylimääräisen makuupussin pois. Leikkaamisen kävin tekemässä ulkona, jotta sisätilat ei nyt aivan olisi täyttyneet untuvista. Siitäkin huolimatta untuvia levisi sisälle tuulen, vaatteiden ja makuupussin välityksellä ihan riittävästi.

Kanttinauhan ompelu.

Leikkuujäljen siistin kanttinauhalla, jonka ensin ompelin kertaalleen alushuovan reunaan kiinni ja sen jälkeen taitoin ja ompelin uudestaan. Kuminauhojen kiinnityskohtiin ompelin pienet nauhan palat, jotta kuminauhojen vaihtaminen niiden kuoleentuessa olisi helppoa. Kiinnityspaikkoihin leikkasin mallin mukaiset kuminauhat alushuovan saamiseksi oikealle paikalleen ja niin uusi alushuopa oli valmis.

Valmis aluspeitto.

Aluspeiton kiinnitys mattoon.

Peitto oikeassa paikassaan välipohjan sisällä.

Uutta alushuopaani olen nyt käyttänyt tämän kesän, muutaman kymmentä yötä. Paikkansa se on täyttänyt hyvin. Kesällä se toimi hyvin pidemmällä melontaretkelläkin, kun se oli helppo saada auringossa kuivatuksi. Nyt syksymmällä ongelmana on ollut sama kuin alkuperäisenkin huovan kanssa eli kosteuden kertyminen. Alushuopa kahden vesitiiviin kankaan välissä pakkaa keräämään kosteutta ja tarvitsisi välillä päästä kuivumaan kunnolla. Vaahtomuovi ei juuri kosteudesta piitannut, mutta vanha höyhenpussi ja kosteus eivät ole niin hyvä yhdistelmä. Tähän mennessä retkilläni alushuopa on kuitenkin pysynyt riittävän kuivana, mutta voi olla, että jatkossa kannattaisi ommelle vielä toinen huopa paremmin kosteutta kestävästä materiaalista.