Lounais-Suomen kiipeilykerho Kruxin järjestämänä tarjoutui mahdollisuus kokeilla jääputouskiipeilyä Angelniemen kallioilla, jonne minäkin lähdin mukaan. Sää oli mitä parhain ulkoiluun. Aamu oli hyvin kylmä, mutta nopeasti aurinko lämmitti ja loppupäivästä auringon paisteessa olleet jäät alkoivat jo pehmetä. Muutama kokeneempi kiipeilijä antoi opastusta kiipeilyyn ja viritti köydet yläköysikiipeilyyn.

Hakkujen kanssa työskentely sujui mielestäni heti alusta alkaen luontevasti. Hakulla pitävän otteen saaminen jäästä ei tuntunut hankalalta. Sen sijaan jalkatyöskentely tuntui hankalalta. Jalassani oli kovat ylävuoristokengät ja niissä raudat, joiden lyöminen sileään jäähän ei tuntunut onnistavan. Samoin hyvän asennon löytäminen kengillä oli haastavaa. Kenkä ei joustanut nilkasta, joten kantapään pitäminen alhaalla johti asennon irtaantumiseen seinästä ja huonoon kiipeilyasentoon. Jos taas pyrki lähemmäs seinää, tuli väkisinkin nostettua kantapäätä liian ylös, jolloin jääraudan piikit irtosivat kalliosta.

Niinpä putosin kerran ihan kunnolla köyteen, kun jalkojen ote petti. Ote hakuista ei ollut tarpeeksi luja vaan toinen hakuista irtosi jäästä toisen jäädessä kiinni jäähän pääni yläpuolelle. Koska kiipeily ei yhdellä hakulla luonnistanut, jouduin lainaamaan alhaalta ylimääräisen hakun päästäkseni takaisin toisen hakkuni tasalle. Toisella yrittämällä sitten selvisin jääputouksen ylös asti.

Kiivetessä pääsin myös kokemaan sen, miten jääkiipeilyssä näpit jäätyy. Ensimmäisen kiipeämisen jälkeen, vaikka olo oli muuten lämmin, jouduin pyytämään apua kiipeilyköyden irrottamiseen valjaistani, koska käteni vain eivät toimineet. Vei varmaan kymmenkunta minuuttia, kunnes ne taas olivat normaalin toimintakuntoiset. Myöhemmillä kiipeämisilläni en enää kokenut samaa, vaan kädet pysyivät lämpiminä alusta loppuun saakka.

Kaiken kaikkiaan jääputouskiipeily vaikutti varsin hauskalta ja varmasti taas ensi talvena aion sitä taas kokeilla, tavoitteenani saada jalkatyöskentely toimimaan.