Kesällä 1898 Inha osti yli kymmenmetrisen purjeveneen, Sotkan, jolla hän purjehti juhannuksena Turkuun. Mukanaan hänellä oli ystäviään, jotka vaihtuivat useampaan otteeseen matkan varrella. Matkakertomuksesta tunnistettavia olivat ainakin Sibelius ja Eero Järnefelt, joiden kanssa Inha palasi Turusta Tvärminneen. Matkalla meri osoitti petollisuutensa useampaan kertaan sään vaihtuessa nopeasti lempeästä rajuilmaan, mikä pelästytti Inhan niin, että Helsinkiin palattuaan hän luopui veneestään.

Ystävykset kuvattuna Turussa

K. E. Ståhlbergin ateljeen maisemasarjassa on kuvia Helsingin länsipuolisesta saaristosta, joita joskus on liitetty Inhaan, mutta mitään varmoja todisteita niistä Inhan kuvina ei ole esitetty. Kuitenkin matkakertomuksen ja kuvien väliset yhteydet alkoivat kiinnostaa minua.

Näyttäisi siltä, että vuosina 1895-97 Ståhlbergin maisema sarjaan ei olisi tullut uusia kuvia, jolloin parilliset kuvat numerosta 1426 ylöspäin olisi kuvattu vuonna 1898. Näin ollen kuvat 1426-1480 sopisivat erinomaisesti Inhan kuvaamiksi venematkallaan Helsingistä Turkuun. Ne kun kaikki ovat Helsingistä länteen suuntautuvan veneväylän varrelta. Tämän kanssa sopisi erinomaisesti yhteen myös se, että niiden joukossa on ainakin 6 kappaletta moniosaisia panoraamoja, jotka olivat Inhalle hyvin tavallisia.

Hiittisten kirkonkylä

Etsin mahdollisimman monta kokonaisuuteen kuuluvaa kuvaa, joita löytyi Åbo Academin, Otavan ja Museoviraston kuva-arkistoista yhteensä 14 kappaletta. Määritin niiden kuvauspaikat kartalta sekä auringon valon suunnasta kellonajat, jolloin ne on kuvattu. Löysin niiden ja Inhan matkakertomuksen välille huomattavia yhteyksiä:

  1. Matkakertomus on juhannuksen tienoilta vuonna 1898, kuten myös kuvat.
  2. Lähes kaikki kuvasarjassa esiintyvät paikannimet löytyvät myös Inhan matkakertomuksesta samassa järjestyksessä.
  3. Inhan matkakertomuksessa he pelastautuvat myrskyltä ja yöpyvät Porkkalan tullisatamassa. Porkkalan tullisatamasta ja sen välittömästä läheisyydestä on illalla ja navakassa tuulessa kuvattuja kuvia.
  4. Seuraavaksi he matkakertomuksen mukaan yöpyvät Barön salmessa ja jatkavat aamulla ohi nukkuvien huviloiden, toisin sanoen he kulkevat varsinaisen salmen läpi vasta aamulla. Barön salmesta otettu kuva on salmen itäpäästä ja kuvattu illalla. Toinen kuva on kuvattu aikaisin aamulla
  5. Matkakertomuksen mukaan he pysähtyvät Tvärminnessä, josta myös on kuvia.
  6. Matkakertomuksen mukaan he poikkesivat länteen johtavalta väylältä Hiittisten kirkolle, josta myös on kuva.

Käytyäni viimekesänä vielä konkreettisesti näiden kuvien kuvauspaikoilla, saatoin varmistua siitä, että kuvaus ajankohta on keskikesällä, koska jo elokuussa aurinko paistoi huomattavasti matalammalta, kuin mitä se vanhoissa kuvissa oli paistanut. Kun näihin faktoihin yhdistetään se tosiasia, ettei Inhan samana vuonna Paikkarintorpalta kuvaamiakaan ja samassa sarjassa ilmestyneitä kuvia oltu merkitty Inhan nimiin aiempien vuosien mukaan, voidaan kuvasarjaa mielestäni melkoisella varmuudella pitää Inhan kuvaamana. Ainakin se on huomattavasti todennäköisempää kuin se, että kuvat olisi jonkun muun kuvaamia ellei se joku muu olisi ollut Inhan veneessä.

Kuva Porkkalasta kuvattuna myöhään iltapäivällä. Tästä asennosta aurinko voi paistaa vain keskikesällä.

Kuitenkin palatkaamme vielä matkan vaiheisiin tarkemmin:

Ensimmäisen yllätyksen Inha koki Porkkalan vesillä: ”Havahduimme yht’aikaa oudosta kohinasta, jota kuului maan puolelta, ja kun katsoimme sinne päin, niin kohosi rannan takaa julma pilven reuna… Kammottava oli nähdä sen nopeaa kasvamista, se peitti tuota pikaa auringon, vesille tuli synkkä pimento, metsästä kirmasi musta juova rantavesille, kohina kiihtyi, latvat taipuivat ja samassa jo hyökkäsi ensimmäinen vihuri löyhiin purjeihimme. Vallan kauhistuimme! Laivan kokoinen vene keikahti niin äkkiä lappeelleen, ikään kuin ne monta tuhatta rautakiloa äkkiä olisivat pudonneet pois.”

Upinniemen kallioilta

Tämän jälkeen matka jatkui luotsin avustamana eteenpäin kohti Hankoa. Hangosta matkalaiset koettivat lähteä ilman luotsia, mutta Sotkan jouduttua kovaan aallokkoon palattiin Inhan määräyksestä hakemaan Hangosta luotsia.

Turussa Sotkaa vahvistettiin ja paluumatkalle lähdettiin uuden miehistön kera, miehistössä tällä kertaa tunnetut säveltäjä ja taiteilija. Uusi miehistö jäi Tvärminnen satamassa maaemon huomaan ja Inha jäi jatkamaan matkaa luotsin keralla Helsinkiin.

Barösund, kuvattuna jo menomatkalla.

Barön salmessa voimakas vihuri kaatoi veneen kyljelleen, mutta umpinainen rakenne esti venettä uppoamasta ja se vähitellen oikaisi itsensä pystyyn. Rannalla olivat tapauksen nähneet ihmiset jo valmistautuneet pelastamaan miehistön. Tämän matkan pelästyttämänä Inha myi Sotkan ja keskittyi samoilemaan kaukana merestä sisämaan rauhallisissa metsissä.