Menneellä viikolla olimme opiskelijoiden kanssa Långholmenissa Hiittisten lähellä niittyjä hoitamassa. Työ käsitti lähinnä haravointia, kantojen poistoa ja jonkin verran puuston ja pensaikon raivausta. Syntynyt materiaali poltettiin.

Saaren eteläosaa laidunsi 4 vuonohevosen, 3 sonnin ja parinkymmenen lampaan laumat. Vuonohevoset olivat tavallisista hevosista poiketen varsin uteliaita kaikkeen uuteen. Niiltä kyytiä saivat niin teltannarut kuin kaasupullon letkutkin.

Etualan sonnia jouduin hieman komentelemaan, ettei se olisi tullut leiriin sähköaidan läpi sen jälkeen, kun ne olivat keksineet sen, ettei johdossa ollut sähköä. Vähän myöhemmin se hieman luimisteli korviaan ja selvästikin pohti, koettaisko tosissaan ottaa mittaa musta.

Poistimme parhaimman niittyalueen laidalla olleita pähkinäpuskia, sekä poistimme pystyyn jäävistä puskista ylisuuriksikasvaneita runkoja.

Toisena iltana polttelimme vähän järeämpääkin puuta, mikä houkutteli lehmätkin lämmittelemään nuotion ääreen. Itikoita oli niin vähän, että tuskin ne niitä pakoon tulen ääreen tulivat.

Vuonohevoslaumaan kuului kaksi ruunaa ja kaksi oria, joilla koko ajan oli pientä kisailua.