Tänä vuonna pääsin toteuttamaan neljän päivän melontakurssin osana seikkailukasvatuksen kurssia jo toista kertaa. Osallistuja määrä oli reilusti viimevuotista pienempi: vain kuusi opiskelijaa, joista yksi joutui jäämään kurssilta kesken kaiken pois.

Ensimmäiset kaksi päivää käsittivät melonnan peruskurssin sisällön. Alkuun kävimme hieman teoriaa ja käytännön järjestelyjä koululla, mutta jo iltapäiväksi siirryimme Uittamolle melonnan käytännön harjoituksiin.

Kajakit Yttre Sattmarkin rannassa.

Illallisen valmistusta.

Risukeitin.

Ensimmäisenä päivänä kävimme läpi ihan kajakin perushallintaa. Eteenpäin melontaa, kajakin ohjailua, taaksepäin melontaa. Heti ensimmäisissä treeneissä sattui vahinkokaatuminen, mikä ryhmäläisissä herätti hieman jännitystä, mikä nopeasti hälveni pelastustoimien mentyä helposti. Päivän päätteeksi kaadoimme jokainen kajakkimme ja kävimme läpi kaatuneen pelastamisen takaisin kajakkiin toisen avustamana.

Toisena päivänä kävimme enemmän läpi vähän vaativampia melontatekniikoita: lisää käännöksiä, tuentoja, sivuttaismelontaa jne. Meloimme enemmän ihan matkaakin ja pelasimme pallopelejä kajakeilla. Päivän päätteeksi oppilailla oli mahdollisuus kokeilla muita pelastautumistekniikoita halutessa, kuten esim. yksin pelastautumista.

Saaristomänty ja Airisto, Yttre Sattmark.

Inre Sattmark ja Sattmarksklobben.

Airisto auringon laskun aikaan.

Kahtena viimeisenä päivänä teimme yhden yön mittaisen melontaretken lähialueelle. Olin laatinut kolme vaihtoehtoista reittisuunnitelmaa keliolosuhteiden mukaan. Nyt keli oli hyvä, joten saatoimme toteuttaa sen vaativimman. Lähdimme Uittamolta etelään. Kävimme tutustumassa Ryöväriholman luoliin. Lounaan nautimme Bassorna-nimisellä pikkusaarella. Yöksi meloimme Airiston laidalla sijaitsevalle Yttre Sattmarkille. Paluumatkalla lounastimme Brinkhallin kartanon rannassa.

Kurssin tärkeimpänä seikkailukasvatuksellisena sisältönä oli turvallisuus seikkailulajeissa. Turvallisuutta ja sen muodostumista pohdittiin sen eri muodoissa: fyysinen, psykologinen ja sosiaalinen turvallisuus. Melontaretken illalla reflektoimmekin sitä, miten turvallisuus oli kurssillamme toteutunut ja mitkä asiat olivat luoneet ja ylläpitäneet turvallisuutta ja toisaalta, mitkä asiat olivat mahdollisesti luoneet turvattomuutta. Miltä kajakin kaataminen ensimmäisenä päivänä oli tuntunut?