Talvinen ulkosaaristo ei viime vuosina ole ollut ihan jokatalvista herkkua. Silloinkin, kun talvea on ollut, ovat retket jääneet pelkiksi päiväretkiksi luistellen. Valokuvaamisen kannalta se usein tarkoittaa, että parhaat illan ja aamun valaistusolosuhteet jäävät hyödyntämättä. Nyt, kun olin ensimmäistä kertaa elämässäni monipäiväisellä luisteluretkellä, halusin hyödyntää koko vuorokauden valoja valokuvaukseen.

Kaaskeri.

Kaaskerin edusta.

Auringonlasku, Kaaskeri.

Näköala Kaaskerista.

Jään muotoja.

Retken yöpaikka valikoitui sen mukaan, että olin syksyn retkillä arvioinut paikan olevan tarpeeksi pimeä tähtitaivaan kuvaamiseen. Haaveissani oli kuvata laaja panoraamakuva, missä tähdet ja linnunrata näkyisivät. Pystytimme telttamme Kustaviin Kaaskerin luonnonsuojelusaaren edustalle, missä kuvaussuunta olisi poispäin Kustavin ja Uudenkaupungin valoista. Kesämökkejä pihavaloineen ei paikkaan näkynyt.

Valitettavasti vain talviyön kostea ilma sai jopa Maarianhaminan valosaasteen vajaan sadan kilometrin päässä näkymään kuvissa häiritsevästi. Kuvankäsittelyssä sain sitä jonkin verran häivytettyä, mutta olisi hienoa löytää saaristosta joku vielä pimeämpi paikka.

Kuu möllötti hieman puolikuuta heikompana iltaisin, valaisi maiseman sopivasti ja ei ollut liian kirkas estääkseen tähtitaivaan näkymisen kuvassa. Myöhemmin yöllä kuu laski kokonaan ja pääsin kokeilemaan pimeän tähtitaivaan kuvaamista valosaasteen rajoissa.

Kuutamo.

Yötaivas.

Kirkas aamu Kaaskerin edustalla.

Railo.

Aurinko ja railo.

Iso-Varestus.

Vähä-Kluuvana.

Auringonlasku ja railo.

Auringonlasku.

Kuutamo.

Olin saanut käyttööni panoraamakuvausta varten kiskon, jonka avulla oli mahdollista saada kamera kiertymään tarkkaan oikean optisen akselin mukaan. Kiskosta selvästikin oli apua ja se merkittävästi helpotti panoraamojen kokoamista tietokoneella ja vähensi kuvankäsittelyn tarvetta valmiissa panoraamoissa.

Aamuvalo, Kaaskeri.

Kaaskeri.

Lanskeri.

Lanskeri.

Kihti.

Jään ja lumen muotoja, Pilskeri.

Valokuvausmielessä täytyy olla hyvin tyytyväinen retkeen. Säät suosivat retkeä ja tarjoilivat vaihtelevia valaistusolosuhteita. Ensimmäisenä iltana oli vaihtelevia pilvimaisemia. Toisena päivänä aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja viimeisenä aamuna kauniin pastellisävyisen auringonnousun jälkeen taivas peittyi pilviin. Molemmat yöt olivat tähtikirkkaita. Retken kuvat täydentävät loistavasti saaristokuvien sarjaani vähäisten talvikuvien osalta. Kuvausten puolesta retki oli varmasti yksi onnistuneimpia retkiä saaristoon, mitä koskaan olen tehnyt.