Ennen joulua alkoi vahvasti näyttää siltä, että melontakausi olisi tältä talvelta jo ohitse ja meri jäätyisi. Valitettavasti pakkaset eivät pitkään jatkuneet vaan lämpimät kelit pysäyttivät meren jäätymisen. Loppiaisena oli kauniin aurinkoinen päivä ja suojan puolella lämpimän aurinkoista. Tuulta oli jonkun verran, mutta mieli alkoi tehdä vesille taas. Niinpä lähdin vesille loppiaisen jälkeisenä päivänä. Oli siis nautittava siitä, mitä olisi.

Säätiedotus lupaili parempaa kuin, mitä lopulta toteutui: aamulla tuulista, mutta päivän mittaan heikkenevää tuulta ja aurinkoakin pilvien välistä. Sää pysyi kuitenkin pilvisenä koko päivän, tuuli ei sammunut niin nopeasti kuin ennusteissa ja lumikuurokin osui siksi hetkeksi, kun pidin Notgrundetin saaressa evästaukoa.

Mitään kovin pitkää melontaa en suunnitellut. Toiveissa oli saada kuvattua lumisten saarten ja sulan meren yhdistelmää. Lähtöpaikkana oli Mustfinnin hiekkaranta Paraisilla, mikä on osoittautunut oivaksi lähtöpaikaksi talvella. Airiston eteläpäässä on muutamia valokuvauksellisia kesämökittömiä saaria pitää evästaukoa. Västrä Linsorilla olen ollut muutamia kertoja pitämässä kuvaustaukoa, mutta tällä kertaa päätin jäädä jo Notgrundetille.

Aurinko pilkistää pilvien välistä.

Jäinen ranta ja aaltoja.

Luminen luoto paluumatkalla.

Kylmällä säällä melominen ei sinänsä aiheuta mitään erityisiä varustautumisongelmia. Kuivapuku kannattaa olla ja sen alla riittävästi vaatetta. Melontatossut ovat suuremmat kuin kesällä, jotta villasukat tai muut paksut sukat mahtuvat hyvin niiden alle. Runsas vaatetus saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia kajakkiin mahtumisen kannalta.

Kajakiksi olin hakenut seuralta lainaksi keltaisen muovikajakin siltä varalta, että joutuisin melomaan jäiden seassa. Kajakki oli ahdas minulle ja melonta-asento ei ollut paras mahdollinen, myös kajakin reisituet olivat kaikissa vaatteissani liian tiukat minulle. Sekään ei kannustanut kovin pitkään melontarupeamaan.

Skogholmen Notgrundetilta.

Skogholmen Notgrundetilta.

Mäntymetsä Notgrundetilla.

Rantallioita, Airisto, Notgrundet.

Rantallioita, Airisto, Notgrundet.

Luonto oli jo varsin hyvin valmistutunut talveen. Notgrundet on liian pieni saari maalinnuille. Merelläkään ei ollut juuri elämää. Pari merikotkaa näkyi. Kyhmyjoutsenia ja isokoskeloita tuli vastaan. Hyljkeitäkään en tällä kertaa nähnyt, vaikka ne kylmien vesien aikaan ovatkin tavallisia Airistolla.

Ihmistenkin puolesta oli hiljaista. Ei tullut muita melojia tai pienveneilijöitä vastaan. Joka tapauksessa sain avatuksi tämän vuoden melontakauden heti tammikuun alussa, ja samalla se oli minulle jo 20. perättäinen melontakuukausi.