Ilmapalloilija Salomon August Andrée haaksirikkoutui pienelle Askörenin luodolle Korppooseen 19.10.1893. Hän oli esiintynyt vetypallollaan ilmailunäytöksessä Tukholmassa tarkoituksenaan lentää sisämaahan, mutta tuulet veivätkin hänet Ahvenanmerelle. Illalla hän saavutti Saaristomeren ja pallo oli alkanut vajota. Läheisen Brunskärin asukkaat hän pelästytti lentäessään hyvin matalalta saaren ohi.

Seuraavana aamuna Brunskärin asukkaat näkivät jonkun heiluttavan hätälippua luodolla ja kävivät pelastamassa saarelta itsensä satuttaneen ja litimärän miehen. Andréen matkaa voidaan pitää epäonnisena, mutta historian kirjoihin se on jäänyt ensimmäisenä meren yli suuntautuneena ilmapallolentona. Myöhemmin hänen kerätessään rahoitusta Pohjoisnavan lennolle, toimi tämä matka meriittinä vaativasta ilmapallomatkasta.

Neljä vuotta myöhemmin Andrée pääsi Pohjoisnavan retkelleen. Pallo keräsi itseensä lumikuormaa ja haaksirikkoutui 82° 55′ leveysasteelle. Siellä heillä alkoi vaativa paluu hiihtäen ja kelkkoja vetäen kohti Frans Josefin maata. Jäät kuljettivat heitä kuitenkin kohti Huippuvuoria ja he päätyivät Valkosaarelle, mistä heidän jäänteensä löydettiin 1930.

Salomon August Andréen muistomerkki.

Kylmämelontaa.

Kylmämelontaa.

Melko tarkkaan 130 vuotta myöhemmin päätimme poiketa tuolle pienelle Askörenin luodolle. Luoto oli sopiva määränpää lokakuun viimeisen viikonlopun pienelle melontaretkellemme. Lähtöpaikkana toimi Korpoström ja yötä olimme Konungsskärin autiotuvan pihassa.

Viikonlopun sää oli jo varsin syksyinen. Aamu yöllä oli kirkas kuutamo ja auringon noustessa taivas oli pilvetön. Muuten sää oli varsin pilvinen ja viileä. Yöllä pakkasta oli reilusti ja kalliolammikot olivat aamulla jäässä. Tuuli pysyi koko viikonlopun maltillisena.

Syksyinen luonto oli jo aika hiljainen. Merellä näkyi niitä tavallisia lintuja: merikotkia, kyhmyjoutsenia, sinisorsia, telkkiä, isokoskeloita ja alli. Jollain luodolla oli myöhäinen västäräkkiparvi. Variksia oli muuttamassa etelään. Käpytikat keräilivät vararavintoa saaressa.

Kuunlasku, Konungsskär.

Konungsskär.

Auringonnousu ja kuunlasku, Konungsskär.

Konungsskär.

Koirilta kielletty saari?

Varsin mukava, lyhyt retki ystävien seurassa. Pitkä ja pimeä yö, melontaa viileässä vedessä, lintujen tarkkailua ja hyvää ruokaa. Niin ja Afrikan Tähti, missä onni ei minulle ollut myötäinen.