Toukokuun alkupuolella kävin kuvaamassa mustakurkku-uikkuja lammella, jossa niitä vuosi sitten Aamun kanssa kävimme katselemassa. Viime vuodesta muistaisin lammella olleen vain yhden parin, mutta nyt niitä oli useampi pari. Uikuilla oli soidinmenot käynnissä.

Kuvaamisen kannalta lampi ei ole erityisen helppo. Turhan iso ja uikut viettivät viime vuoden tapaan aikaa enimmäkseen lammen keskiosissa turhan kaukana kuvaamiseen. Olisikohan syynä lapset, jotka somen mukaan olivat niitä heitelleet kivillä jokunen päivä aiemmin.

Soidin.

Soidin.

Eeva löysi Pippurin kanssa paremman mustakurkku-uikkulammen, jossa oli ainakin toistakymmentä pariskuntaa. Lähdin tarkastamaan paikkaa Pippurin kanssa eräänä iltana pian edellisen kuvaussession jälkeen. Istuskelin sen rannalla kamera sylissä. Monin paikoin osmankäämit haittasivat kuvaamista, mutta löysin yhden hyvän rantakallion lintujen kuvaamiseen. Lintupareja lammella oli niin runsaasti, että aina jonkun reviiri osui tarkkailijan lähelle. Useita hyviä uikkukuvia syntyi heti tällä ensimmäisellä tutustumisella. Lammella oli myös muutamia telkkäpariskuntia, nokikana ja sinisorsia.

Seuraavan kerran menin lammelle kesäkuun alussa. Nyt suuntasin suoraan parhaalle tarkkailupaikalle. Vesi oli muuttunut sinilevästä voimakkaan vihreäksi. Uikulla ei vielä poikasia näkynyt, mutta muutama telkänpoikanen lammella uiskenteli ilman emoa.

Lammella en uikun pesää päässyt näkemään. Sen sijaan kahden viikon melontaretkelläni törmäsin eräässä saaressa pesään, joka oli aivan ravintolavieraiden silmien alla. Siinä sitä oli helppo kuvata ravintolan tuoleilla istuessa.

Viimeistä kertaa lähdin lammelle heinäkuun alkupuolella tarkastamaan, joko poikaset olisivat jo kuoriutuneet. Muutama poikanen oli kuoriutunut, mutta ei lähellekään niin montaa, kuin olisi voinut kuvitella. Emojen määräkin näytti vähäisemmältä. Olivatkohan pesinnät epäonnistuneet vai olikohan useimmat emot siirtyneet jollekin muulle lammelle pesimään. Jokunen pieni telkän poikanen vielä lammella oli ja västäräkki kävi piipahtamassa altaassa olevassa kuolleessa puussa.

Perhepotretti.

Telkän poikanen.

Nuori västäräkki.